2013. augusztus 26., hétfő

Aiguille du Midi - Ahogy Rebuffat látta


Augusztus 2.-án a kora reggeli órákban már talpon voltunk. Besétáltunk Chamonix-ba, és felfelvonóztunk a Midire. A felvonó ára elég borsos (50EUR a retúr) de egyszerűen olyan kerülővel lehet rá feljutni, hogy úgy döntöttünk most az egyszer belefér. A Midi platón földobtuk a sátrat, azaz csak dobtuk volna, mert pont jöttek a rendőrök, és kérdezgették mi jót csinálunk erre és hogy ugye nem akarunk sátrazni, mert az amúgy tilos. Ez már csak azért volt vicces, mert kb.30db sátor állt a platón :D Később belejöttünk a rendszerbe, csak hétvégén volt ellenőrzés és napnyugtától napkeltéig engedélyezett a bivak és a sátrazás, napközben össze kell szedni a sátrakat.
Szóval mindezek után fölsétáltunk a karnyújtásnyira elhelyezkedő Midi déli falához és nekiláttunk az első útnak, a Rebuffat útnak. A fal 200m-es magassággal, az út pedig 6a-s kulcsrésszel rendelkezett. Szerencsére a tömeg nagy része már a fal közepénél járt amire mi beszálltunk, de így is volt előzgetés és a vége felé beértük a lassabb parikat. Maga az út gyönyörű és kellőképp nehéz. A kulcsrészben vannak szögek, mindenhol remekül biztosítható, a standok kifogástalanok. Már itt feltűnt, hogy itt az utak végig nehezek. Nem egymozdulatos kunsztok várják az embert. Szabályos repedésrendszerek, melyekben végig hozni kell a szintet. Ezért az út végére elfárad az ember. Még akkor is, ha relatív a 6a nem is olyan nehéz fokozat. Bár bennem nem maradt semmiféle hiányérzet, miután átmásztam. Kellően megbizsergetett :D
Csak ajánlani tudom!! Van mindenféle átváltás a skálák között, néha jó, néha nem, de annyit ajánlanék az ideérkezőknek, hogy a hazai VI-os fokozatot nagyon tudják, ha be akarnak szállni ebbe az útba. Különben csak fölösleges küzdelemmé válik az egész. :)

Néhány technikai információ: Az út a felvonóházban száll ki, 1db rövidet kell ereszkedni. Innen gyorsan vissza lehet érni a beszálláshoz. Ezt a variációt választják a legtöbben és ezt választottuk mi is. Hátránya az, hogy így cipelni kell a bakancsot és a hágóvasat.
Az útból le lehet ereszkedni elég jól. Előnye, hogy semmit nem kell vinni az útba. Hátrány, hogy a szinte állandóan zsúfolt falon ez nagyon kellemetlen tud lenni. Ki lehet nézni olyan részeket, ahol a nagyon nehéz utak mennek és azoknak a standjait használni. Némi tájékozódás után vállalható a dolog anyázás nélkül is :)

Hardware: - 2x 50m kötél
                 - 10-12db expressz
                 - 6-8db friend (minden méret kellhet)
                 - 4-5db heveder
                 - éksor
Topo
Időjárás
Nehézségi skálák

Felvonó
Entrance
Gerinc a platóra
No Camping
Teherhordó
Tilosban :)
Rebuffat kulcsrésze
A fal

Peti belekezd
Indulok a kulcsrészbe
Középtájt 
Kulcs felülről





Vicsor


Jó kis repcsik


Ereszkedés a felvonóházba
Szarvas Úr

Triangle Tacul



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése